By Bogdan on Sâmbătă, 02 Mai 2020
Category: Editoriale locale

Să luăm în serios o agricultură susținută de comunitatea locală !

           Fermierii locali, din proximitatea orașului trebuiesc ajutați de comunitate printr-un program de promovare a consumului local, dezvoltarea unui lanț scurt de aprovizionare și posibilitatea de finanțtare prin crowdfunding sau presale. De cele mai multe ori, remarcam calitatea și prospețimea acestor produse, acesta este un motiv suficient pentru a vă înscrie la un program de agricultură locală sprijinit de comunitate, un sistem în care cineva plătește pentru a primi în mod regulat  bunătăți din rodul făcut în câmpurile fermierilor din apropiere, adesea împreună cu opționalele locale suplimente de carne, lactate și alte produse semipreparate. Acum, în timpul pandemiei Covid-19, consolidarea sistemelor alimentare locale este deosebit de urgentă.

Fermierii locali s-au dovedit mai fiabili într-o criză decât lanțul de aprovizionare cu produse alimentare industriale

           Conform analizelor recente ale Coaliției Naționale pentru Agricultură Durabilă din USA, costurile economice ale pandemiei provocate de coronavirus pe sistemele alimentare regionale și locale - cum ar fi piețele fermierilor, programele de aprovizionare de la fermele locale la consumatori persoane fizice și restaurante - ar putea însuma până la 1,3 miliarde de dolari între martie și mai. O situație similară dar în alte coordonate financiare mai reduse se poate remarca și la nivelul comunităților locale din România mai ales a acelora din regiuni agricole . Aceasta poate însemna afectarea activității multor fermieri, cu ferme mici și cei noi apăruți, și a celor deținute de fermieri defavorizați social, cu un risc deosebit. Această criză financiară generată de noile reguli impuse de starea de urgență va îngreuna și aprofunda dificultățile care pot duce la falimentele fermelor locale în perioada crizei.

          Un model de program pate fi și acela prin care fermele locale de talie mică pot beneficia de crowdfunding sau presale, permițându-le să vândă „acțiuni" din culturile lor în timpul anotimpurilor în care cheltuielile lor sunt mari, venitul lor curent ne putând fi suficient pentru susținerea lucrărilor necesare - inclusiv toamna, iarna și primăvara. Multe ferme locale vor putea, de asemenea, să accepte donații directe atăt financiare dar și prin ajutor fizic la anumite lucrări sau investiții tehnologice pentru realizarea culturilor direct și la timp.


           Un alt motiv pentru a sprijini fermele locale mici chiar acum: siguranța. Dovezile actuale sugerează că Covid-19 nu se răspândește ușor pe suprafața fructelor și legumelor; totuși, acestea sunt vremuri de precauție maximă, iar cumpărătorii locali au motive să simtă că modelul direct de aprovizionare de la fermier este de multe ori mai sigur decât acela în care marfa este manipulată excesiv și probabil mult mai expusă.

În același timp în care cererea de alimente a crescut, cantitățile mari de produse produse de sectorul serviciilor sunt aruncate datoritâ perturbârii consumului în restaurante

             Risipa alimentară în general a apărut ca o problemă majoră în timpul pandemiei. În același timp, cererea de alimente a crescut, cantități mari de produse produse de sectorul serviciilor pentru lanțurile de restaurante, hoteluri și cafenele închise acum sunt eliminate. Un efort federal agil și concertat poate fi capabil să reambaleze și să redistribuie produsele alimentare. Asociațiile agricole americane solicită guvernului soluții creative, cum ar fi cumpărarea excedentului de produs pentru a le realoca cămarilor alimentare. Dar până la apariția unei strategii coerente de prevenire a deșeurilor, laptele se aruncă, ouăle sunt spălate și legumele sunt lăsate să putrezească pe câmpuri.Un lanț de aprovizionare bazat pe un număr relativ mic de fabrici mari pentru prelucrarea și ambalarea alimentelor este unul fragil. Sistemele descentralizate și localizate sunt mai rezistente în fața perturbărilor - ceea ce înseamnă că mai multe ferme la scară mică care produc mai multă hrană ar putea fi exact ceea ce avem nevoie pentru a ne proteja comunitățile împotriva viitoarelor crize.Nu toată lumea poate accesa hrană fermă locală, în special în zonele urbane. Trebuie să extindem și să finanțăm inițiative precum ferme urbane, grădini comunitare și piețe mobile de produse alimentare.Pandemia a subliniat cât de valoroase sunt sistemele alimentare robuste locale. Sprijinirea dvs. chiar acum poate începe să contactați CSA-ul comunității dvs. și să efectuați o comandă.

Leave Comments