Link copied to your clipboard
Filter Timeline:
Pinned Items
Activități recente
  • Super User a apreciat această pagina
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
  • Muzeul Evoluției Omului în Paleolitic a încărcat un videoclip nou
    Descoperire arheologica unica - "Venus" Gravetiana, veche de 20.000 de ani
    •   News
    •   Joi, 19 Decembrie 2019
    • 2560
    Cercetătorii Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, reprezentați prin dr. Elena-Cristina Nițu, cercetător științific II, șefa șantierului, și dr. Ovidiu Cârstina, directorul muzeului, împreună cu 7 studenții și masteranzii de la Universitatea Valahia din...
    Cercetătorii Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, reprezentați prin dr. Elena-Cristina Nițu, cercetător științific II, șefa șantierului, și dr. Ovidiu Cârstina, directorul muzeului, împreună cu 7 studenții și masteranzii de la Universitatea Valahia din Târgoviște (Marius Florică, Alina Căpățână, Florin Lupu, Sebastian Șerbănescu, Alexandru Mirică, Alberto Nițu, Marian Leu), un absolvent de la Universitatea de Vest din Timișoara (Remus Dincă) și un cercetător științific de la Complexul județean muzeal Neamț (Constantin Preoteasa), sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, au făcut în șantierul arheologic de la Poiana Cireșului-Piatra Neamț cea mai importantă descoperire arheologică din România, prin dezvelirea unicei statuete de peste 20.000 de ani vechime. Ea face parte din categoria așa ziselor Venus gravetiene, recunoscute în relativ puține locuri din spațiul euro-asiatic. De fiecare dată când s-a făcut o astfel de descoperire a fost calificată ca ”regina” cercetărilor arheologice. De acum încolo orice tratat de Istoria artei de pe teritoriul României va trebui să înceapă cu această descoperire.
    Importanța statuetei Venus din România este imensă pentru că raritatea unor astfel de descoperiri face din ea un autentic simbol național. Descoperirea ei la Poiana Cireșului – Piatra Neamț - nu este întâmplătoare, pentru că acest șantier a oferit până acum circa 2/3 din toate obiectele de artă mai vechi de 15.000 de ani recuperate pe teritoriul României. De altfel, descoperirile din acest an reprezintă un adevărat tezaur de obiecte de podoabă paleolitice care ne îndreptățesc să circumscriem România, din acest punct de vedere, în patrimoniul universal. Ele, prin valoarea excepțională, vor face rapid înconjurul lumii, pentru că este aproape fără precedent ca într-o unică campanie de săpături arheologice, care a acoperit doar 16 m p, să se concentreze o densitate așa de mare de artefacte de acest fel. Pe lângă Venus de la Poiana Cireșului, în acest an s-au mai descoperit în acest șantier două pandantive și o mărgea din piatră și două pandantive din canini de vulpe și cerb, alături de o mare diversitate de unelte din os și corn pentru prelucrarea pieilor de ren și bizon, vărfuri de suliță din corn și os de ren, sute de utilaje litice cu diverse funcționalități și mii de resturi osteologice în adevărate structuri de abataj a renilor etc. Cercetările mai continuă câteva zile, încât nu sunt excluse alte surprize.

    Menționăm că cercetările din acest an, în lipsa fondurilor care trebuiau să vină de la Ministerul Culturii, s-au desfășurat prin contribuția financiară a Asociației ”Geto-Dacii” și a Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște."

    Dr. cercetător Elena Nițu și Prof. univ. dr, Marin Cârciumaru
    Mai mult
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
  • CityAngel a apreciat această pagina
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
  •   Cristi reacted to this post about acum 4 ani
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
  • Muzeul Evoluției Omului în Paleolitic a actualizat avatarul paginii
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
  • Muzeul Evoluției Omului în Paleolitic

    Muzeul adăpostește artefacte unice în România dar și în Europa Centrală și de Sud-Est. Printre acestea, cele mai vechi recipiente de piatră din lume folosite pentru prepararea ocrului cu care oamenii preistorici știau a se împodobi; singurele vârfuri de fildeș descoperite pină acum în România cu...
    Muzeul adăpostește artefacte unice în România dar și în Europa Centrală și de Sud-Est. Printre acestea, cele mai vechi recipiente de piatră din lume folosite pentru prepararea ocrului cu care oamenii preistorici știau a se împodobi; singurele vârfuri de fildeș descoperite pină acum în România cu vechime de peste 20 000 de ani, cel mai vechi colier de melci decsoperit tot în România (are peste 29.000 de ani vechime) și, nu în ultimul rând, singura și cea mai veche pâine carbonizată descoperită în România.

    Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște nu este doar un muzeu. Sau nu este un simplu muzeu. Este un loc în care se face și cercetare - deși nu are decât trei angajați! - , un loc în care se face școală, un loc în care vechiul - paleoliticul- se îmbină perfect cu digitalul. Pentru că toate reconstituirile, toate artefactele sunt dublate de explicații și filme informative care rulează pe tablete și pe plasme. Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic este primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est. Exponatele sunt în principal descoperirile cele mai importante făcute în paleoliticul superior și mijlociu din România.

    În interior este reconstituită una dintre cele mai mari peșteri dintr-un muzeu din România și singura în care se regăsesc oameni de Neanderthal realizați cu respectarea tuturor exigențelor privind morfologia, surprinși în cele mai caracteristice preocupări, alături de un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o firească ipostază de vânătoare.

    Modalitatea de expunere reflectă o concepție modernă, cum ar fi ecranele pe care rulează scurte filme cu reconstituirea procedeelor tehnologice de realizare a uneltelor și armelor din piatră și os.

    Un muzeu viu, care trebuie descoperit pas cu pas, exponat cu exponat.

    Mai mult
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Postare se află sub moderare
    Articolul fluxului a fost publicat cu succes. Articolul nu va fi vizibil în fluxul tău.
Încă nu există activități aici
Unable to load tooltip content.
Cron Job Starts