Informații Pagină
Titlu Pagină:
Descriere pagină:
Foarte aproape de Centrul vechi al Târgoviștei, cam la jumătatea străzii Grigore Alexandrescu, la nr. 24, se află o casă ce adăpostește una dintre cele mai interesante colecții muzeale din oraș – colecția Vasile Blendea. Clădirea, valoros monument de arhitectură românească de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, ridicat pe beciuri mai vechi, de secol XVII, existente și astăzi, l-a găzduit pentru o bucată de vreme și pe scriitorul Alexandru Vlahuță.
Muzeul Vasile Blendea a intrat relativ de curând în circuitul muzeelor târgoviștene, fiind inaugurat în 2003. Expoziția de bază reunește sculpturi, picturi, desene, schiţe de artă monumentală, piese de mobilier și textile, ceramică și obiecte personale, o valoroasă zestre artistică intrată în patrimoniul Târgoviștei prin generoasa donație a familiei Maria și Constantin Blendea (nepotul artistului).
Rămas în analele artei românești îndeosebi în ipostaza de sculptor monumentalist, Vasile Blendea a fost unul dintre acei rari artiști care și-au găsit împlinirea și pe tărâmul altor genuri ale artelor plastice, remarcându-se ca fin desenator și talentat pictor.
Ca sculptor se arată preocupat îndeosebi de figurile marcante ale istoriei și culturii naționale. Un alt subiect tratat cu predilecție de artist în sculptura monumentală, dar și în pictură sau desen, este acela al războiului, rod al unei experiențe trăite nemijlocit pe câmpul de luptă. Reprezentative în acest sens sunt o serie de machete ale unor lucrări de for public cu caracter omagial: Jertfa și Despărțirea (Răzvad), Omagiu eroului (Voineşti), Paza ţării (Ocnița).
În afara sculpturilor, expoziția de bază include numeroase lucrări de grafică, pictură de șevalet, desene în cărbune, tuș sau creion, toate acestea reflectând o mare varietate de genuri: natură statică, portrete și peisaje. Artistul a fost puternic atras de Târgoviștea vremii sale, ale cărei străzi, monumente și oameni le-a imortalizat în numeroase pânze. Tablourile și desenele expuse aici au darul de a apropia vizitatorul de sufletul vechii urbe, dezvăluindu-i, după însăși exprimarea artistului, „tot ceea ce lumina a putut iubi”.

PROGRAM DE VIZITARE
Luni: închis
Marţi – Duminică: Program de vară: 9.00 – 17.00
Program de iarnă: 8.00 – 16.00

Programul de iarnă este valabil din 1 noiembrie pană în 31 martie.
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
TARIFE

Taxă de vizitare:
Întreg: 7 lei
Redus: 3.5 ron (elevi, studenţi, pensionari)
Taxă fotografii:
Amatori: 15 ron / ora / aparat
Profesionişti: 25 ron / ora / aparat
Taxă filmare:
Amatori: 40 ron / ora / aparat
Profesionişti: 750 ron / ora / aparat pentru spaţiile exterioare
Profesionişti: 1500 ron / ora / aparat pentru spaţiile interioare
Taxă pentru închirieri de spaţii:
120 ron / ora
Adresă:
Website:
Unable to load tooltip content.
Cron Job Starts